Guldlock och de tre björnarna – en första thriller för små barn!
Guldlock ger sig iväg ut i skogen för att plocka blommor, hon är ute på äventyr och ingenting kan hejda henne! När hon känner den härliga doften av gröt måste hon gå in i det lilla huset mitt i skogen och självklart måste hon smaka på gröten, men vilken skål ska hon äta ur? Guldlock nöjer sig inte förrän hon hittat den godaste gröten, som inte är för varm, inte för kall utan lagom! Hon lyssnar inte på varningarna från den lilla musen som hela tiden varnar henne. Björnfamiljen kommer hem med pappa, mamma och lilla Björn och förskräcks av det de ser – en tom grötskål, en trasig stol och – en trappa upp i lilla Björns säng, vem ligger där? Samtidigt som spänningen stegras lär barnen nya begrepp på temat liten, mittemellan och stor – och upptäcker olika perspektiv – björnarnas och Guldlocks…
Varför tror barnen att Guldlock och de tre björnarna lika rädda för varandra? Hur kunde Guldlock gjort för att bli vän med björnarna? Inspireras till samtal om mötet med det främmande…
Sagan om Guldlock har fascinerat barn i generationer. Guldlock är förebilden för alla nyfikna, äventyrslystna barn som inte låter sig hejdas av pekpinnar men också påminnelsen om att tänka efter före, att ta hänsyn till andra.
Guldlock har också blivit ett begrepp! Att guldlocka sig fram är att prova sig fram och ta för sig av olika erbjudanden till man finner det rätta – ofta utan att betala för sig….
Den ursprungliga sagan om Guldlock byggde på en saga om en ful gammal tant som tar sig in i en stuga i skogen där tre björnar bor, alla ungkarlar… En riktigt ruggig historia!! Hon ersattes av den söta Guldlock och då blev de farliga björnarna en gullig familj och sagan blev så där lagom spännande för att bli älskad av alla barn. 1837 kom sagan för första gången på engelska och den finns i många olika versioner.
Tips från engelska förskolor, och fler till
Sticka en björnmössa Guldlock som Klassiker – lyssna på program från SR. Nyfikenhet var själva synden i den bilderboksversion av Guldlock som Anna Tullberg växte upp med. Men bokens sensmoral fick omvänd effekt på programmakaren.
Läs om Guldlock-sagans historia på engelska och på svenska
Guldlock och matte – så här kan man använda sagan i undervisningen. tips för barn som vill lära sig engelska
En sommar bjöd jag in barn till en sagostund med tipspromenad i trädgården. Frågorna utgick bl a från begreppen liten mellan och stor. Under sagostunden fick varje barn hålla en liten mus – från IKEA – som blev berättaren. Musen syns på varje uppslag men är inte helt lätt att hitta.