Den Lilla Röda Hönan finns på sju språk med svenska: albanska, arabiska, engelska, kinesiska, kroatiska, kurdiska, persiska, somaliska, tigrinska
Sagan om hönan är en klassisk saga återberättad av Henriette Barkow – so m kallar sig L. R. Hen Henriette Barkow har skrivit många andra böcker för Mantra Lingua, bl a Bockarna Bruse och Ellies hemliga dagbok. Boken är illustrerad av Jago .
NU FINNS BOKEN OCKSÅ MED TAKK – tecken för kommunikation
TAKK-bilagan innehåller åtta sidor med tecken som följer bokens svenska text, tryckt på etikettpapper. Välj var du vill sätta dina tecken, direkt i boken över den engelska texten eller i bilderna. Du kan också göra separata blad med tecken att använda tillsammans med boken. Genom att barnen också kan lyssna på boken på sina språk är det en fantastisk möjlighet att utveckla språkförståelse.
Alla tecken kommer från en bildbas som utvecklas av Specialpedagogiska skolmyndigheten
Teckensättning har gjorts av Kerstin Frii
De som oftast använder TAKK är hörande med en försenad eller avvikande språkutveckling, autism och tal- och språkstörning.
TAKK används också som stöd till andraspråksinlärning.
Den klassiska sagan om en arbetsam liten röd höna och hennes lata vänner på bondgården. Hunden, katten, gåsen – ingen vill hjälpa henne att så vetekornen hon hittat på gårdsplanen. Denna höna ger sig emellertid inte utan kämpar på, hon sår alla vetekornen och ser dem växa upp. När det är dags att skörda ber hon vännerna igen med samma resultat – inget av de andra djuren har ”tid”.
Vår vän hönan skördar vetet och tröskar det, hon tar det till kvarnen och sen till bagaren utan deras hjälp. Till sist kommer hon hem med ett doftande nybakt bröd.
Då har förstås vännerna ”tid” men hönan har tröttnat och bjuder in mjölnaren och bagaren i stället. Sagan om den Lilla Röda Hönan är en enkel upprepningssaga som blir spännande genom de fantastiska bilderna – och genom att väcka barnens fantasi.
De andra djuren har varken tid att så, skörda, tröska, ta vetet till kvarnen eller mjölet till bagaren. Men när brödet är nybakat och klart då vill alla vara med!
Alla djur som är med i boken finns i större delen av världen.
Den Lilla Röda Hönan är en folksaga som troligen har ryskt ursprung. Sagan publicerades för första gången 1874 i USA för att lära barn flit och arbetsmoral.
Djuren finns också med i Min trespråkiga talande ordbok.
Lyssna på boken och lek med barnen – alla kan vara med!
Återberätta sagan utifrån bilderna. Glöm inte upprepningarna!
Är det någon som känner igen sig? Vad är det hönan vill visa? Varför vill ingen hjälpa hönan?
Håller du med hönan om att det bara är de som arbetar som ska få vara med och äta?
Den lilla röda hönan är förtjust över att få äta brödet som hon gjort alldeles själv. Tycker du också om att äta något som du lagat själv?
Ligger värdet av arbetet bara i det färdiga resultatet eller finns det också en glädje i att utföra själva arbetet?
Vilka är det som hjälper hönan? Mjölnaren, bagaren – var ser du dem? Vad gör de?
Kan du härma katten,
hunden
och gåsen?
Lyssna med PENpal och spela in. Låt barnen leka de olika rollerna.
Det finns appar med olika djurläten. Lyssna och spela in ljuden i boken med PENpal och etiketter.
Sist i boken en lista över alla nyckelord – från ax till limpa – förklara alla orden och leta efter bilderna som visar orden. De flesta orden finns också på Bildteman.
Tema Bondgården och Odling.
Med hjälp av bilderna kan barnen lära sig hur det går till att göra bröd – från ax till limpa – och man kan tala med barnen om näring, varför vi äter bröd och annan mjölmat – vilka andra maträtter känner barnen till?
Tallriksmodellen – var finns mjölet?
Låt gärna barnen vara med och baka ett bröd tillsammans! När man bakar lär man sig samtidigt att mäta, väga och räkna!
1 kommentar
Vad fint att höra!